Litteraturrundan 4 maj 2019

Första helgen i maj arrangerades Litteraturrundan i Skåne. Vi var ett stort antal personer som möttes i Dalby bibliotek. Det blev ett fint program som du kan scrolla ned till längst ned. Men vad som också var viktigt för min del var också att få tala om förutsättningarna. Jag publicerar mitt mellansnack här och hoppas att det kan göra skillnad: 

Vi har valt att jobba ihop med Dalby bibliotek, Kerstin Sagnert och medarbetare. Övriga som bidrar är ABF Skåne och Författarcentrum Syd. Men inte Region Skåne som tidigare. Vill någon läsa deras beslut så finns det här. Prata gärna med dina politiker om vad detta betyder för småorter och landsbygd och fråga vad de vill ska finnas på en levande landsbygd.
Ingen av oss som står här idag tar betalt – idag bjuder vi på oss själva och vår kreativa verksamhet: skrivande, drama, läsande, litteratur – fullständigt fritt. För den som vill, fullständigt fritt, finns i entrén ett bokbord för den som vill ta med sig något av sin lokala författare hem.                        

***

När vi vände oss till Dalby bibliotek förra året var det för att vi hade uppfattat att här kunde finnas ett intresse. Vi visste att här finns en bra, prestigelös och chosefri personal som gör sitt yttersta, men också en lokal som gör det enkelt för oss som står upp eller sitter ned med våra liv framför er som sitter ned med era liv. Vårt antagande visade sig vara rätt:
Här finns en dörr. En fungerande mötesplats. Hit kommer människor. Det är ”Meröppet”, men stå gärna här och titta och lyssna vid den formella öppettiden: se människor, hör sorlet, samtalen, se stammisarna slå sig ner i fåtöljerna och läsa. Biblioteket är så mycket mer än böcker. Här finns en porlande glädje som ibland slår gnistor. Dalby bibliotek är navet i ett nätverk, en mötesplats. Som många andra bibliotek är detta demokratins yttersta udde, en boning ytterst i havet.
Så viktigt att vi inte låter denna mötesplats slås undan av ekonomiska skäl. Prata gärna med dina lokala politiker om detta.

***
Biblioteket är en mötesplats. Så är också Litteraturrundan, en helg om året. En idé får inte fäste förrän vi gör verklighet av den. Ingenting finns om vi inte skapar en berättelse om det. Kanske en berättelse om det förflutna, men också en berättelse om vad vi vill ha i framtiden. En vision.
Genom berättelserna om det förflutna och om framtiden kan vi skifta världar. Vidga. Fördjupa. När vi skriver och läser är vi på riktigt. Vi väcker nytt liv. Som författare men också hos er som läsare.
Deltagarna i Teater över Gränserna berättar sina historier i dramatisk gestaltning, historier som aldrig berättats tidigare, som har tystats i vanmakt och ångest. De berättar – och publiken lyssnar och ser – och förstår. Arbetet och resultatet får en terapeutisk funktion – för de som skapar föreställningen men också för oss som ser den. Vi berörs. För mig har arbetet med Teater över Gränserna gett livet ny riktning.

***

År 2017 var psykisk ohälsa grunden för 46 % av alla pågående sjukskrivningar.
Från 2011 fram till 2017 ökade de med 129 %.
Endast 10 % av sjukskrivningarna i psykisk ohälsa är relaterade till sjukdom i sig. Resten är oförutsedda och svårhanterliga händelser såsom mobbning, maktövergrepp och stress.
Många av de som drabbas är i åldersgruppen 20-30 år. De drabbas mitt i språnget med avbrutna studier, arbete, familjeliv.

***
Det har varit fantastiskt roligt att rodda Litteraturrunda på Dalby bibliotek och lära känna Dalby närmare. Jag är en igångsättare. Nu har jag gjort detta i två år och det har hela tiden blivit mer och mer givande. Men jag bor inte här, det här är er plattform. Så till nästa års Litteraturrunda skulle jag vilja ge Dalby till Dalby – ni är kompetenta att skapa Litteraturrundan så som ni själva vill ha den. Så nu lämnar jag budkavlen vidare till er. Var rädd om er fina mötesplats.

/Elisabet

***************************************************************************

2019 arrangerar jag Litteraturrundan tillsammans med Dalby bibliotek, Teater över gränserna (tid. Kreativa Akademin) och en rad författare och kreativa människor att arrangera Litteraturrundan Skåne!

Vårt gemensamma tema, mycket fritt tolkat:

BRÄNNBART

Dalby bibliotek, Allégatan 1A, Dalby,

Lördag 4 maj kl 11.15 – 14.50

Vi vill erbjuda en hyllning till livet, böckerna, biblioteken och berättandet tillsammans med författare, trubadurer och teatergrupp. Vi gör det i form av scenkonst, musik, romaner, diktning och skäl att leva på en orolig planet.

Medverkande:

11.15                INLEDNING – ELISABET NORIN, pedagog, lektör & författare, MAGNUS NYLANDER, regissör & ansvarig, Teater över Gränserna.

11.20                LOUISE BUENAFE MISTÉN, scenpoet, Malmö

11.30                BOEL GERELL, författare Dalby

11.50                TEATER ÖVER GRÄNSERNA: GARIK PALTSEV.

12.00                BRÄNNPUNKT KREATIVA AKADEMIN: MAGNUS NYLANDER & MATILDA ESPMARKER, ansvarig LUNDS FONTÄNHUS

12.45                MICHAEL ECONOMOU, poet Dalby

13.05                ÖVERRASKNING/PAUS

13.15-14.00     SKRIVANDETS BRÄNNKRAFT & GLÄDJE: PETER SOMMERSTEIN med AMELIE ANDERSSON, CHRISTER FAHLSTRÖM, CHRISTINA HARRIS, ELISABETH HUDDÉN HIELSCHER, HARTMUT HIELSCHER, INGER LJUNGBERTZ, Dalby.

14.05                INGELA KARLSSON, Lund

14.15                CARIN HAMMARBERG, Sjöbo

14.25                YLVA HAMMARSTRÖM, poet, Dalby bibliotek.

14.35                TEATER ÖVER GRÄNSERNA: CHI, TRUBADUR OCH MEDARBETARE.

14.45                AVSLUT: ELISABET NORIN & MAGNUS NYLANDER

Signering/möjlighet att köpa böcker med mera. Biblioteket bjuder på fika.
Varmt välkommen!

Info: Elisabet Norin, 0708-418480, Kerstin Sagnert, Dalby bibliotek.

Med stöd av föreningen Litteraturrundan, ABF & Författarcentrum Syd.