Hälsningar från en stor liten bokfestival

20180823_170934

Prinsen på Charlotte Square

Till er som inte varit på Edinburgh International Bookfestival – och för er som varit där – kommer här några glimtar från denna lilla globala festival som hyllar författare, böcker, läsande och skrivande.

För mig var årets besök det femte eller sjätte fördelat på knappt tjugo år. Edinburgh är en stad och en plats som jag gärna återvänder till och känner mig hemma i. Det finns något i det skotska som känns nordiskt, från ”gravadlax” som serveras lite varstans, till de rullande r:en och det stundom karga landskapet. Sen är resten magi, natur som kultur. Och hela augusti månad är en enda stor serie av festivaler, från The Art Festival till The Fringe med över 3000 akter detta år.

Men häng med på en vanlig dag under bokfestivalen:
Under natten har vädret slagit om från fuktig värme till 13-14 grader. Regnmolnen hänger över Edinburgh Castle på sin klippa. Klockan är halvtio på förmiddagen. Nere på George Street i Edinburghs New Town – äldre än Old Town – rör sig människor med ivriga steg mot lilla Charlotte Square Gardens mitt i stadens hjärta. I tälten, utplacerade mellan det svarta smidesstaketet och prins Alberts staty mitt på gräset, äger bokfestivalen rum. I augusti varje år omvandlas under sexton dagar den vanligtvis låsta parken till en tältby. Då pratar vi heldagar: programmet börjar vid tio på förmiddagen, sista punkten slutar framåt midnatt. De många programpunkterna ligger flätade om varandra: bokläsningar, intervjuer med författare, workshops, diskussioner mellan författare från olika länder, språk och bakgrunder. I cafétältet köar vi för signeringar med möjlighet till en privat chit-chat med författaren. Parallellt med vuxenprogrammet – man behöver boka biljetter i förväg – ligger barnens program. Lärare kommer med långa svansar av klasser i skoluniformer, familjerna under helgerna. Barnens program stimulerar till läsande och skrivande med lekfullt och pedagogiskt material, ibland med välkända författare som ledare.

Den vuxna besökaren kan tillbringa större delen av dygnet i parken. Om man hinner lägga beslag på en trädgårdsstol nedom prinsens staty eller har med sig filt, vill säga. Inte bara för att verksamheten i stora och små tält är inspirerande för bokläsare, författare och andra kreativa. Det serveras också te, kaffe, kakor, lunch, öl och gin. Dessutom finns två bokhandelstält. Vad mer behövs?

20180823_170319

Gin o’clock?

Under senare år har festivalen även spillt ut längs med George Street. Här finns tält för författarframträdanden, en fransk bistro och en pop-up från Glasgow Women’s Library.

Festivalen startade under ytterst blygsamma former 1983. Långsamt har den utvecklats till vad den är idag: kanske världens största lilla internationella festival, sponsrad av såväl kulturella institutioner som företag och organisationer. Allt praktiskt flyter på ett utarbetat och smidigt sätt. Författare introduceras eller intervjuas klokt och trevligt av andra författare, bibliotekarier, journalister, forskare och folk från administrationen. I alla programpunkter finns möjlighet för publiken att ställa frågor med hjälp av mikrofon. Vissa programpunkter filmas av BBC.

Årets upplaga av bokfestivalen hade flera teman, ett av dem politik, ett annat frihet och jämlikhet, ett tredje kropp och psyke. Då och då har inbjudna författare från diktaturer nekats utresa från sina hemländer. I år nekades dessutom tiotalet författare inresetillstånd av den brittiska regeringen strax innan festivalstart, ibland under förödmjukande former. Festivaldirektör Nick Barley efterlyser i en artikel i The Guardian ett kulturpass för kulturutövare. Han anser att regeringen gör stora misstag som stoppar möjligheterna till utbyte mellan olika litterära traditioner. I längden utsätts kulturen för stor fara genom detta agerande.

Sammanlagt deltog, trots det, runt 900 författare och bokillustratörer från 55 länder. Från Norden exempelvis Ragnar Jónasson, isländsk krimiförfattare. Karl Olov Knausgård och Geir Gulliksen var andra från vårt hörn. Från soliga Florida kom Lauren Groff med sin senaste novellsamling ”Florida”. Groffs roman ”Fates and Furies” – en skildring från ett äktenskaps båda sidor valdes av Barack Obama som favoritbok 2015. Mycket uppskattad var också illustratören Mohammad Sabaaneh, med sin politiska satir.

Festivalarrangörerna har även gått ut och frågat enskilda författare vad frihet betyder för dem personligen. Edinburghs uppskattade deckarförfattare Ian Rankin frågar och svarar retoriskt i ett klipp på sociala medier:

–  Överallt där diktatorer kommer till makten – vilka är det de utrotar först? (han använder uttrycket ”round up” – sysslar du med trädgård vet du vad han menar) – Jo, journalister, poeter, författare och filosofer.

Från årets festival tar jag särskilt med mig Brian Dillons tankar i ”In the Dark Room”, där han skriver djupt personligt om sorg och minnen, samt Matt Haig, en vanlig medelålders man, som skriver om egen erfarenhet av psykisk ohälsa i ”Notes on a Nervous Planet” – han tas emot av en jublande publik när han kommer in på scenen och stämningen är varm och hög i det stora tält som rymmer flera hundra besökare, just den här eftermiddagen helt fullsatt.

Läs och lyssna här:

https://www.youtube.com/user/edbookfest/

https://www.edbookfest.co.uk/

 

Annonser

Om elisabetnorin

Skrivandet och läsandet är hjärtat i min verksamhet. Pedagogik och metodik faller in naturligt i det och är också ett ämne i sig.
Det här inlägget postades i bokfest, litteratur, litteratursamtal, rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.